Drie tips voor gezond nachtwerken

Veel van onze (zorg)medewerkers draaien nachtdiensten. Daarom vinden we het belangrijk dat zij op de juiste manier omgaan met nachtwerken, zowel voor, tijdens als na de nachtdienst. Lees onze tips over hoe je hiermee het beste kunt omgaan.

Verpleegkundige bij Reinier de Graaf

Als ziekenhuis bieden we hulpmiddelen aan om de nachtdiensten fijner te maken. Zo hebben we sinds een tijdje powernapstoelen staan voor medewerkers in de nacht. Om nog meer handvatten te geven, organiseerden we een masterclass over gezond nachtwerken. Een aantal belangrijke tips delen we graag met je:

1. Ontbijt voor je gaat slapen

Kom je net uit een nachtdienst en wil je gelijk je bed in? Probeer eerst te ontbijten. Door eerst iets te eten voordat je ‘nachtrust’ pakt, is de kans aanwezig dat je makkelijker langer doorslaapt en niet wakker wordt omdat je trek hebt. Je biologische klok is ingesteld op een ‘normaal’ dagritme, en zal dus waarschijnlijk rond 11 of 12 uur een seintje geven dat het tijd is om te gaan eten. Door een (klein) ontbijt te nuttigen kan je dus daadwerkelijk makkelijker doorslapen.

2. Doe een powernap

Een powernap is een bewezen effectief dutje van 10 tot 20 minuten, dat alleen bestaat uit lichte slaap. Verbeterde alertheid en concentratie en verminderde vermoeidheid zijn resultaten van een powernap. Merk je bijvoorbeeld dat je achter het stuur indut als je naar huis rijdt? Doe dan even een korte powernap voordat je weggaat.

3. Schakel snel terug naar een normaal ritme

Na een reeks nachtdiensten is het belangrijk om zo snel mogelijk terug te schakelen naar een normaal ritme. Hier is het belangrijk om na de laatste dienst kort te slapen, ongeveer 3 tot 4,5 uur om vervolgens alweer op te staan. Zorg dat je die dag veel daglicht meekrijgt, vooral zo snel mogelijk na het opstaan en eet op normale tijden.