Onze topklinische zorg
Naast onze basiszorg bieden we ook topklinische zorg. Dat betekent dat we complexe en hooggespecialiseerde zorg bieden binnen een aantal speerpunten. We werken multidisciplinair en gebruiken innovatieve technologieën bij operaties en diagnostiek. De zorgfuncties binnen ons ziekenhuis met een topklinische (STZ-) erkenning zijn: het Fertiliteitscentrum, het Centrum voor Allergie en Kind, de polikliniek Jeugd en Alcohol, Chronische Leukemie (Hematologie), het Prostaatkankercentrum, het Borstkankercentrum, het Buikwandcentrum en Radionuclidentherapie.
Om voor op de Nederlandse topklinische ziekenhuizen te blijven lopen staan opleiding, wetenschap en innovatie centraal. Wat betekent dit voor jou als medewerker?
De 9-jarige Bente uit Monster gaat als razende reporter in het ziekenhuis op onderzoek uit naar wat het belang en de betekenis van de topklinische status is. Zo stelt zij artsen, patiënten en bezoekers de vraag: “Wat betekent topklinisch voor u?” Bente was onder behandeling bij Reinier de Graaf voor een polsfractuur.
Opleidingsziekenhuis voor jou als medewerker
Reinier de Graaf heeft een sterke opleidingstraditie. Als topklinisch ziekenhuis vinden we het erg belangrijk om (toekomstige) zorgprofessionals te begeleiden en verder op te leiden in ons ziekenhuis. Daarom investeren we al jaren in een excellent opleidingsklimaat. Er is veel mogelijk op het gebied van stages, (vervolg)opleidingen, medische specialisaties en wetenschap.
Als student word je begeleid door zorgprofessionals van het ziekenhuis. De Reinier Academie verzorgt, adviseert en begeleidt op het gebied van persoonlijke tot vakinhoudelijke opleidingen, van medische opleidingen tot aan wetenschap.
Wetenschap in het ziekenhuis
De wetenschappelijke onderzoeken die er worden gedaan hebben als doel de zorg voor de patiënt te verbeteren. Vrijwel alle afdelingen en zorgprofessionals met verschillende functies in het ziekenhuis zijn actief aan de slag met wetenschap. Door zelf onderzoeksinitiatieven te ontwikkelen of door deel te nemen aan (inter)nationale multicenter trials. Het onderzoeksprogramma sluit (grotendeels) aan op de strategie en de speerpunten van het ziekenhuis. We werken op het gebied van wetenschap intensief samen met universitaire (medische) centra, zoals het Erasmus MC, het LUMC en de TU Delft.
Grensverleggende zorg met innovaties
Specialisten van Reinier de Graaf gebruiken onder andere de Da Vinci. Dat is een operatierobot waarmee de nieuwste manieren van opereren op het gebied van prostaat- en rectumkanker en de bekkenbodem mogelijk zijn. In het geavanceerde Medical Delta Living Lab OnderzoeksOK worden in een real-life omgeving innovaties getest en ontwikkeld om de zorg voor de patiënt én de zorgverlener veiliger, efficiënter en comfortabeler te maken. Op de OK maken de specialisten gebruik van DORA, de Digital Operating Room Assistant. Dat controleert en monitort medische apparatuur. En daarnaast lopen er nog een tal aan projecten via het Innovatieplatform. Hierbinnen werken medisch specialisten en (zorg)professionals intensief samen met externe partijen. Daarmee stimuleren en implementeren ze nieuwe technologieën en processen die de kwaliteit van zorg verbeteren.
Over de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen
De STZ-erkenning staat voor het samen versnellen van de de transformatie naar toekomstbestendige en hoogstaande ziekenhuiszorg. Een ziekenhuis kan alleen lid worden van de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) wanneer het voldoet aan alle op dat moment geldende visitatiecriteria. Er wordt regelmatig gecontroleerd of een ziekenhuis nog voldoet aan de gestelde eisen. We zijn trots dat Reinier de Graaf ziekenhuis een van de 27 samenwerkende topklinische ziekenhuizen is.