Vrijwilligersprojecten op verschillende afdelingen
Soms doen de vrijwilligers dat door mee te lopen naar de juiste balie. Of door even echt contact te maken met mensen die extra steun kunnen gebruiken. Onze vrijwilligers zetten zich in door heel het ziekenhuis, op verpleegafdelingen, bij de poliklinieken en ook in praktische begeleiding bij bijvoorbeeld de bloedafname. We vertellen je er graag meer over.
Wil je vrijwilliger worden bij Reinier? Check de vacatures via de knop hieronder.
Dagbehandelcentrum
Het Dagbehandelcentrum is een centrum waar de afdelingen Endoscopie, POK (poliklinische operatiekamer) en het Pijncentrum samen te vinden zijn. Er vinden dagbehandelingen en dagopnames plaats. De vrijwilligers die hier werkzaam zijn, zorgen voor een gastvrije ontvangst, hulp bij de aanmeldzuil en een verwijzing of begeleiding naar de juiste behandelkamer of afspraak. Ook bieden ze hulp bij praktische zaken als het gebruik van de koffieautomaat of een rolstoel. Zij hebben oog voor patiënten die behoefte hebben aan wat meer persoonlijke aandacht. Met een luisterend oor of een afleidend gesprek.
Verpleegafdelingen
Op de afdelingen Longziekten, Neurologie & Braincare en Interne geneeskunde verblijven regelmatig (eenzame) oudere, geriatrische patiënten. Sommige van deze patiënten verblijven tot wel enkele weken op de afdeling. Bezoek van een enthousiaste vrijwilliger die bereid is om een passende activiteit te ondernemen is zeer welkom!
Deze patiënten kunnen een verhoogde kans hebben op de ontwikkeling van een delier, een acute tijdelijke verwardheid. Ter bevordering van het herstel bezoeken onze vrijwilligers deze patiënten op hun kamer of op zaal. Met aandacht, afleiding en een constante focus op tijd, plaats en persoon helpen zij om een gezond slaap-waakritme te ontwikkelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld met een gesprek, een spelletje of het (samen) eten van een maaltijd. Op de afdeling Neurologie is een kleine ‘huiskamer’ ingericht waar de patiënt naartoe kan. Actieve, energieke en doortastende vrijwilligers maken hier het verschil.
De Acute Opname Afdeling (AOA) behandelt patiënten die via de Spoedeisende Hulp (SEH) of via de poliklinieken binnenkomen. Patiënten verblijven hier maximaal 48 uur waarin een diagnose, een behandelplan en een eventuele behandeling wordt opgestart. Onze vrijwilligers bieden hier steun en aandacht aan patiënten en betrokkenen door middel van een praatje of luisterend oor. Ook zorgen zij voor afleiding in de vorm van een kopje koffie, een spelletje of lectuur. Door de afdeling representatief te houden en hulp te bieden bij allerlei servicegerichte taken ontlasten zij, waar mogelijk, de verpleegkundigen in deze hectische omgeving. Kortom: een vrijwilligersbaan voor aanpakkers!
De kliniek
Onze vrijwilligers van de kliniek brengen van maandag- tot en met vrijdagochtend een bezoek aan onze patiënten op de zorgafdelingen. Een welkome afleiding en een beetje extra hulp aan deze patiënten. Dagelijks kunnen patiënten hen benaderen voor een ochtendkrant, een tijdschrift of een andere kleine boodschap vanuit onze koffiecorner op de begane grond.
Patiëntenservice en -begeleiding
Onze vrijwilligers van patiëntenservice en -begeleiding dragen bij aan een gastvrije ontvangst van onze patiënten en bezoekers. Zij zijn voornamelijk te vinden in de centrale hal en de eerste etage van het ziekenhuis en richten zich op patiënten die begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt spontaan en kan ook op verzoek. Een geruststellende gedachte voor patiënten. De vrijwilligers bieden ook hulp bij praktische zaken zoals het registreren en aanmelden bij diverse zuilen of hulp bij het gebruik van rolstoelen. Voor een gezellig praatje maken zij altijd tijd vrij. Zij stellen alles in werking om de gastvrijheidsbeleving binnen Reinier de Graaf te verhogen.
Dialyseafdeling
Op de Dialyseafdeling komen patiënten met een nierziekte gemiddeld drie dagdelen per week dialyseren. Er zijn diverse voorzieningen om de medische behandeling (van drie tot vier uur) zo prettig mogelijk te laten verlopen. De vrijwilligers op deze afdeling vervullen op diverse manieren de behoefte aan sociaal contact en persoonlijke interactie. Zij kunnen samen met de patiënt een spelletje doen, creatief bezig zijn of ‘gewoon’ een gesprek voeren over gezamenlijke hobby’s of interesses. En met hulp aan studie of uitleg van praktische zaken. Alles om de belastbaarheid van de dialysebehandeling voor onze patiënten te verkleinen.
Spoedeisende hulp (SEH)
Meestal is het spitsuur op de SEH. Onze vrijwilligers bieden extra aandacht en zorg aan patiënten en betrokkenen op onze spoedpost. Terwijl een patiënt wacht op een arts, een foto of een uitslag van een bepaald onderzoek, zorgen de vrijwilligers voor wat steun in de vorm van een praatje of een luisterend oor. Ook geven ze wat afleiding met een kopje koffie, een broodmaaltijd, een krant of tijdschrift.
Huiskamerproject Collum
De vrijwilligers binnen dit project richten zich voornamelijk op patiënten met een gebroken heup, ofwel een collumfractuur. Onze vrijwilligers helpen in een speciale huiskamer, ingericht om patiënten te helpen bij hun herstel. Van deze groep patiënten is 88% ouder dan 70 jaar en zeer hulpbehoevend. Door de gebeurtenis (bijvoorbeeld de val), de operatie en door de lichamelijke aandoening zelf is er een hoge kans op de ontwikkeling van een delier, een acute tijdelijke verwardheid.
Onze vrijwilligers helpen in overleg met een activiteitenbegeleider met het geven van aandacht, afleiding en een focus op tijd, plaats en persoon om zo een gezond slaap-waakritme te ontwikkelen. De activiteiten zijn afwisselend. Van het samen eten, televisiekijken, de krant lezen of een spelletje doen. De huiskamer beschikt zelfs over een ‘tovertafel’, met vele interactieve mogelijkheden. Actieve, energieke en doortastende vrijwilligers maken hier het verschil!
Dienst geestelijke verzorging
De vrijwilligers die zich voor deze dienst inzetten zijn belangrijk voor onze patiënten die kracht en hoop halen uit (o.a.) hun geloof. Elke vrijdag bezoeken deze vrijwilligers onze patiënten op zaal met de liturgie ter uitnodiging van de katholieke of protestantse ziekenhuisdienst van zondag. Op de betreffende zondag verzorgen zij de aankleding van de zaal en in samenwerking met de afdeling Patiënten Transport de veilige tocht van de verpleegafdeling naar de kerkdienst en weer terug. Tijdens en na de dienst kan de communie worden gebracht aan onze katholieke patiënten. Muzikale vrijwilligers van het Sint Hippolytuskoor verzorgen twee keer per maand de zang tijdens de dienst.
Ronald McDonald Huiskamer
De Huiskamer is een warm rustpunt voor ouders op de kinderafdeling van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Midden in het ziekenhuis, even weg uit de ziekenhuissfeer: geen witte jassen en behandelplannen, maar zachte banken, koffie, een grote houten tafel en een televisie. Naast de Huiskamer is er een Speelkamer voor de jongsten en een Jeugdlounge voor tieners.
Vrijwilligers zorgen voor een warme, huiselijke plek voor ouders, zusjes en broertjes. Om rust te vinden en te kunnen opladen. Daarnaast wordt er van maandag tot en met vrijdag in de middag een activiteit georganiseerd door onze vrijwilligers: een welkome afleiding op de lange ziekenhuisdagen.
Via onderstaande link vind je meer informatie en kan er aangemeld worden voor dit project:
Luisterend oor Oncologie
Een luisterend oor en het geven van onverdeelde aandacht is het belangrijkste wat vrijwilligers bij dit project bieden. Dit project is een samenwerking met Centrum Carma & -Debora en het Reinier de Graaf speciaal voor de Oncologie patiënten in Delft. Twee dagen in de week zijn zij op de afdeling en de dagbehandeling aanwezig om de psycho-sociale ondersteuning te bieden waar verpleegkundigen vaak niet aan toe komen. En hoe mooi is deze aanvulling voor de patiënt? Onverdeelde aandacht krijgen, nog een keer je verhaal kwijt kunnen of gewoon even samen kletsen over wat je bezighoudt. Daar doen ze het voor!
Via onderstaande link vind je meer informatie en kan er aangemeld worden voor dit project:
Vrijwilligers op social media
De vrijwilligers geven een kijkje achter de schermen via Instagram.
Je vindt ze onder @VrijwilligReinier.