Grenzeloos Reinier

Commissie Grenzeloos Reinier ondersteunt medewerkers van Reinier de Graaf die vrijwilligerswerk in het buitenland doen. Het vrijwillig (medische) hulp kunnen bieden in een land waar de nood hoog is, kan een waardevolle en leerzame ervaring zijn.

De afgelopen jaren reisden medewerkers van ons ziekenhuis onder andere af naar India, Haïti, Suriname, Rwanda en Bangladesh om vrijwilligerswerk te doen.

De directie van Reinier de Graaf waardeert hun maatschappelijke betrokkenheid en juicht deze initiatieven toe. Met de Commissie ‘Grenzeloos Reinier’ worden medewerkers van het ziekenhuis ondersteund bij het doen van vrijwilligerswerk in landen waar zorg niet altijd vanzelfsprekend is.

Carina Hilders over haar ervaring in India

Carina Hilders, directeur van Reinier de Graaf en gynaecoloog, vertrok eerder zelf naar het Global Hospital in India om zich daar in te zetten voor vrouwen die gynaecologische hulp nodig hebben. “Een bezoek aan het buitenland maakt je bewust van de luxe die we hier in Nederland hebben”, aldus Hilders. “Het maakt je dankbaar dat we de zorg hier zo goed op orde hebben. Daarnaast geeft een buitenlandse ervaring je energie en brengt het je terug naar de essentie van de zorg.”

Grenzeloos Reinier
Van links naar rechts: Verpleegkundige en spreker Zoë Lloyd van de Mid Cheshire Hospitals NHS Foundation Trust, Directeur Reinier de Graaf Carina Hilders en Sister Mathilda Sergeant van het Global Hospital in India.

Zorgverleners door de hele wereld

Ook andere zorgverleners van Reinier hebben inmiddels hun sporen in het buitenland verdiend. Zo zette KNO-arts Dick Kooper zich in voor mensen in Haïti en Suriname en arts in opleiding spoedeisende hulp, Daniëlle van Winden, verleende medische hulp aan bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Haar collega Femke, tevens tropenarts, werkte in een kliniek Tanzania. Verpleegkundige Simone Messelaar gebruikte haar kennis en vaardigheden voor het verlenen van medische zorg in een ziekenhuis in India en psychiater Maarten de Boo vertrok naar Roemenië en Moldavië voor het bieden van geestelijke zorg.

Ondersteuning door de commissie

Tot nu toe hebben voornamelijk artsen of verpleegkundigen deze stap gezet. Maar de commissie wil het vrijwilligerswerk voor alle werknemers mogelijk maken. De commissie helpt o.a. met het regelen van onder meer reiskostenvergoeding, gedeeltelijk betaald verlof, informatie over vaccinaties en verzekeringen en eventueel psychische nazorg.

Hilders: “Wij geloven dat we elkaar over en weer kunnen versterken met het uitwisselen van kennis en kunde. Bovendien doet een buitenlandse werkervaring vaak een beroep op je improvisatievermogen. En dat zet je vaak weer even met beide benen op de grond. Wij hopen dat veel medewerkers enthousiast zijn geworden door alle verhalen en zich zullen aanmelden bij de commissie Grenzeloos Reinier.”

Startschot van de commissie

Bekijk hieronder het filmpje dat gemaakt is tijdens het internationale congres waarop het startschot werd gegeven voor de commissie.

Nu de situatie rondom COVID-19 inmiddels wat is verbeterd, zien we dat er sinds kort weer medewerkers op missie naar het buitenland gaan via Grenzeloos Reinier. Er gebeurt veel in de wereld, onder meer door het coronavirus. Uiteraard is de COVID-situatie op veel plekken nog zo ernstig, dat je er niet zomaar naartoe kunt. Maar ook door COVID zien wij bijzondere initiatieven ontstaan. Zo reisden er onlangs een aantal verpleegkundigen naar Suriname om te helpen met COVID-zorg op de nood-IC’s.