Grenzeloos Reinier

Commissie Grenzeloos Reinier ondersteunt medewerkers van Reinier de Graaf bij vrijwilligerswerk in het buitenland.

Steeds meer medewerkers van ons ziekenhuis reizen naar het buitenland om vrijwilligerswerk te doen. De directie van Reinier de Graaf waardeert hun maatschappelijke betrokkenheid en juicht deze initiatieven toe. Daarom is de Commissie ‘Grenzeloos Reinier’ opgericht. Deze commissie ondersteunt medewerkers van het ziekenhuis bij het doen van vrijwilligerswerk in landen waar zorg niet altijd vanzelfsprekend is.

Carina Hilders, directeur van Reinier de Graaf en gynaecoloog vertrok zelf naar het Global Hospital in India om zich daar in te zetten voor vrouwen die gynaecologische hulp nodig hebben. “Een bezoek aan het buitenland maakt je bewust van de luxe die we hier in Nederland hebben”, aldus Hilders. “Het maakt je dankbaar dat we de zorg hier zo goed op orde hebben. Daarnaast geeft een buitenlandse ervaring je energie en brengt het je terug naar de essentie van de zorg.”

Grenzeloos Reinier
Van links naar rechts: Verpleegkundige en spreker Zoë Lloyd van de Mid Cheshire Hospitals NHS Foundation Trust, Directeur Reinier de Graaf Carina Hilders en Sister Mathilda Sergeant van het Global Hospital in India.

Ook andere zorgverleners van Reinier hebben inmiddels hun sporen in het buitenland verdiend. Zo zette KNO-arts Dick Kooper zich in voor mensen in Haïti en arts in opleiding spoedeisende hulp, Daniëlle van Winden, verleende medische hulp aan bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Haar collega Femke, tevens tropenarts, werkte in een kliniek Tanzania. Verpleegkundige Simone Messelaar gebruikte haar kennis en vaardigheden voor het verlenen van medische zorg in een ziekenhuis in India en psychiater Maarten de Boo vertrok naar Roemenië en Moldavië voor het bieden van geestelijke zorg.

Tot nu toe hebben voornamelijk artsen of verpleegkundigen deze stap gezet. Met de oprichting van de commissie wil het ziekenhuis vrijwilligerswerk voor alle werknemers mogelijk maken. De commissie helpt met het regelen van onder meer reiskostenvergoeding, gedeeltelijk betaald verlof, informatie over vaccinaties en verzekeringen en eventueel psychische nazorg.

Hilders: “Wij geloven dat we elkaar over en weer kunnen versterken met het uitwisselen van kennis en kunde. Bovendien doet een buitenlandse werkervaring vaak een beroep op je improvisatievermogen. En dat zet je vaak weer even met beide benen op de grond. Wij hopen dat veel medewerkers enthousiast zijn geworden door alle verhalen en zich zullen aanmelden bij de commissie Grenzeloos Reinier.”

Bekijk hieronder het filmpje dat gemaakt is tijdens het internationale congres waarop het startschot werd gegeven voor de commissie.