Loes Maree, oncologieverpleegkundige

Loes werkt als oncologieverpleegkundige en begeleid daarin patiënten met kanker in verschillende fases van hun ziekteproces. Een gespecialiseerde opleiding voor verpleegkunde. Loes vertelt ons over haar baan.

Oncologieverpleegkundige

“Als oncologieverpleegkundige begeleid ik patiënten met kanker in verschillende fases van hun ziekteproces. Ik werk afwisselend op de dagbehandeling en de verpleegafdeling Hematologie en Oncologie. Op de dagbehandeling komen patiënten bijvoorbeeld voor chemokuren, een bloedtransfusie of een ander infuus. Mijn taak is dan om de chemokuur aan te sluiten, patiënten hun infuus te geven en te controleren of alles goed gaat. Daarnaast geef ik voorlichting tijdens de eerste chemokuren en bied ik een luisterend oor aan de patiënt en zijn of haar familie.

Op de verpleegafdeling liggen vooral patiënten met complicaties door hun chemokuur of mensen die daar een aantal dagen achter elkaar een chemokuur krijgen. Ik houd mij daar onder andere bezig met verpleegtechnische handelingen, zoals grote infuuslijnen en een Port-A-Cath, dat is een klein kastje onder de huid dat aangeprikt wordt met een speciale naald zodat we vervolgens via een infuus medicatie kunnen toedienen. Verder maak ik op de afdeling vooral gebruik van mijn klinische blik om een patiënt goed in de gaten te houden en te beoordelen wat iemand nodig heeft. Dat is belangrijk, want oncologie- en hematologiepatiënten kunnen plotseling snel achteruit gaan.”

Opleiding tot oncologieverpleegkundige

Om oncologieverpleegkundige te worden, studeerde Loes eerst hbo-verpleegkunde en daarna de opleiding tot oncologieverpleegkundige. “De lessen volgde ik aan de Erasmus MC Academie en ik werkte in Reinier de Graaf. Tijdens de opleiding krijg je heel veel informatie en hoe langer ik op de afdeling werk, hoe meer ik terugzie in de praktijk. Omdat oncologie zo breed is, kom ik nog steeds nieuwe dingen tegen. Maar ik kan altijd terugvallen op collega’s of artsen om ervaringen te delen, moeilijke situaties te bespreken en voor vragen. Je kunt overal terecht. Zelf begeleid ik nu ook stagiaires, zo mooi om die kans te krijgen.”

Band opbouwen

“Omdat patiënten vaak terugkomen op de afdeling, bouw je echt een band op met hen.” Loes legt uit: “Ik ben altijd benieuwd hoe het met iemand gaat en hoe het thuis ging na de kuur. Het is mooi dat je iets voor een patiënt kan betekenen in de verschillende fases van hun ziekteproces. Mensen zeggen vaak dat het veilig voelt om hier te zijn. Het is heel fijn om daar met je team iets aan bij te dragen. Dat is wat het werk leuk maakt. Natuurlijk zijn er ook mindere momenten die je bijblijven, zoals het overlijden van iemand. Gelukkig hebben we dan een team waarin we goed voor elkaar zorgen.”

“Verder vind ik het fijn dat er afwisseling is tussen acute en psychosociale zorg. Een acute situatie kan zijn dat iemand een heftige reactie krijgt op een chemokuur. Je moet dan snel handelen om de patiënt er weer bovenop te krijgen. De psychosociale zorg betekent dat we aandacht hebben voor de gevoelens van patiënten. Soms helpt een luisterend oor al, maar ik kan ook iemand van de geestelijke verzorging of een palliatief team laten komen. Je kunt dan echt veel voor iemand betekenen.”

Werken als (gespecialiseerd) verpleegkundige

Wil je ook aan de slag als verpleegkundige bij Reinier de Graaf? Neem eens een kijkje bij de vacatures: