Het roer om: van de installatiewereld naar de zorg
Als zij-instromer een opleiding in de zorg gaan volgen is voor velen een droom. Zo ook voor Hans Trapman. Na ongeveer 20 jaar werken in de installatiewereld gooide hij het roer om en begon aan de opleiding tot verpleegkundige mbo-4. “Ik verzamelde eerst veel informatie over verschillende beroepen. Na een tijd raakte ik in gesprek met een ambulanceverpleegkundige en reed een dag mee op de ambulance. Toen besloot ik: ik wil in de zorg werken.”
“Na mijn opleidingen technische natuurkunde en werktuigbouwkunde heb ik een tijd in de scheepsbouw gewerkt en daarna als ontwerper van werktuigkundige installaties”, aldus Hans. “De focus hierbij ligt op bureauwerk; veel papierwerk en achter de computer zitten. Ik miste in mijn werk daarom twee dingen: het fysiek bezig zijn en er zijn voor mensen, hen kunnen helpen.” Hans besloot om de switch te maken naar de zorg. Na een jaar voltijd hbo-verpleegkunde studeren, wilde hij toch liever direct aan het werk in het ziekenhuis. Zo kwam hij bij het BBL-traject in ons ziekenhuis terecht. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Dat betekent dat je werken én leren combineert.
Opleiding Reinier de Graaf en Careyn
“Eind augustus 2022 begon ik in Reinier de Graaf op de verpleegafdeling Cardiologie. Dat was één van de afdelingen die ik als voorkeur had opgegeven. Je gaat direct op de afdeling aan het werk, dus ik werd eerst wegwijs gemaakt. Mijn opleiding omvat 32 uur per week. Dat betekent 3 dagen werken en 1 dag per week les. De opleiding wordt verzorgd in samenwerking met zorgorganisatie Careyn. Af en toe zijn de lessen dus bij hen op locatie. Ook zie ik tijdens de scholingsdagen medestudenten die bij Careyn werken. Het is interessant om hun ervaringen uit verpleeghuizen en de wijkzorg te horen. Zo kunnen we kennis en ervaringen uitwisselen. Later in de opleiding ga ik zelf ook 3 weken stage lopen bij Careyn.”
Wat je leert tijdens de lessen kun je direct toepassen in de praktijk. Hans vertelt: “Ik loop mee op de afdeling en mag diverse handelingen al toepassen. Zo mag ik vitale functies meten bij patiënten, zoals hun bloeddruk, hartslag en temperatuur. Ook moet ik achterhalen waarom een patiënt in het ziekenhuis ligt en bedenken hoe we iemands gezondheid kunnen verbeteren. Klinisch redeneren noemen we dat. Op deze manier leer ik de ziektebeelden van de afdeling goed kennen. Daarnaast houd ik me onder andere bezig met rapportages, visite lopen en opname en ontslag van patiënten.” Verder is de praktische zorg een onderdeel van Hans zijn werk. Ook wel de algemeen dagelijkse levensverrichtingen (ADL) genoemd. “ADL zijn bijvoorbeeld in en uit bed komen, eten en drinken, maar ook wassen. Voor dat laatste moet ik best wel uit mijn comfortzone stappen, omdat ik daar nog geen ervaring mee heb zoals sommige andere studenten.”
Plek waar je echt veel kunt leren
De opleiding tot verpleegkundige mbo-4 duurt in totaal 3,5 jaar. In die jaren werk je op 3 verschillende verpleegafdelingen. Hoe meer kennis en ervaring je hebt, hoe meer ‘voorbehouden handelingen’ je mag uitvoeren op de werkvloer. Voorbeelden hiervan zijn injecteren, het verzorgen van wonden of het inbrengen van een sonde. Eerst leer je de theorie hierover, daarna laat je onder begeleiding zien dat je het kan en pas als je je diploma hebt, mag je dit zelfstandig uitvoeren.
Hans: “Het is best pittig als zij-instromer. Vooral de planning is een uitdaging. Bij mijn vorige baan werkte ik 28 uur naast mijn gezin en huishouden. Nu is dat inclusief studeren zeker 40 uur. Dat is aanpoten. Maar gelukkig heb ik een vaste begeleider tijdens mijn studie. En mijn collega’s bieden tijdens diensten altijd goede begeleiding. Er is veel gelegenheid om kennis op te doen en te sparren met collega’s. Reinier de Graaf is een plek waar mensen je echt heel veel kunnen leren. Het is een prettige ziekenhuisomgeving en dat hoor je ook van patiënten terug.”
Opleiding Verpleegkunde mbo-4 BBL
Hans volgt de opleiding tot mbo-verpleegkundige. Omdat het een BBL-traject is, combineert hij leren en werken in de praktijk. In het Reinier de Graaf ziekenhuis verzorgen we diverse beroepsopleidingen. Deze opleiding is uniek omdat de opleiding wordt gegeven in samenwerking met het Albeda, die de lessen verzorgd, en Careyn, dé aanbieder van Verpleging en Thuiszorg in de regio. Hans werkt bij Reinier de Graaf.
Op dit moment staat de vacature voor een opleidingsplek open! Solliciteren kan tot 6 maart 2023.