Dagelijks continu verbeteren: Lean bij Reinier

Bij Reinier de Graaf zit de Lean filosofie in onze genen. Daarmee willen we continu verbeteren met hart voor de patiënt. Wat betekent dat voor je dagelijkse werk?

Lean werken bij Reinier

LeaRn bij Reinier de Graaf

Bij Reinier de Graaf noemen we continu verbeteren ook wel LeaRn: Lean met de R van Reinier de Graaf. Dé manier die de continu-verbetercultuur in ons ziekenhuis ondersteunt. Dat doen we met hart voor de patiënt in ons dagelijks werk. Het liefst op de werkvloer, de plek waar onze patiënten en medewerkers elkaar ontmoeten. En de plek waar de verbeteringen worden bedacht, getoetst en uitgevoerd. In alle processen, in alle gesprekken en in alle ontwikkelingen staat het toevoegen van waarde aan onze medewerkers, patiënten en andere stakeholders centraal.

Lean in je dagelijks werk

Het Lean werken zit dus op allerlei manieren verweven in je dagelijks werk bij Reinier. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij. We merken dat dat zorgt voor energie, werkplezier en een betere werkverdeling. Ook draagt het bij aan de verbetering van de patiëntbeleving. Alle teams in Reinier de Graaf werken met een dagstart en dagevaluatie. Op deze manier maak je met elkaar het werk voorspelbaar, is er mogelijkheid verbeteringen door te voeren en tijdig knelpunten te signaleren.

Coachend en ondersteunend leiderschap is ook onderdeel van de Lean filosofie. Dat noemen we bij Reinier de Graaf Delftsblauw Leiderschap. Dat heeft als doel om medewerkers met plezier hun werk te laten doen, barrières weg te nemen en medewerkers uit te dagen om zelfstandig verbeteracties in te zetten en vorm te geven.

Het Leanteam

Het Leanteam ondersteunt medewerkers en teams van Reinier de Graaf op allerlei manieren. Wanneer je bij Reinier werkt kom je hen op deze manier tegen:

  • Coaching & ondersteuning: binnen de zorgeenheden en stafafdelingen ondersteunt het Leanteam bij het verbeteren en optimaliseren van processen. Ook coachen ze teams bij dagstarts en dagevaluaties.
  • Trainingen: er is een ruim aanbod met trainingen op het gebied van Lean, te vinden in Mijn Reinier Academie (het online platform voor medewerkers met een aanbod van allerlei trainingen en workshops).
  • Inspiratiesessies: tijdens ‘broodje Lean’, een maandelijkse lunchsessie, worden successen, ideeën en inspiratie met elkaar gedeeld. Iedereen is welkom. Ook zijn er ‘Gembawalks’: daarbij wordt er bij elkaar op de werkvloer gekeken om te zien hoe andere afdelingen met continue verbeteren omgaan.

Naast deze ondersteuning voert het Leanteam samen met afdelingen ziekenhuisbrede verbetertrajecten uit. Een aantal voorbeelden van verbetertrajecten:

Benieuwd naar wat je bij Reinier de Graaf nog meer kunt verwachten? Kijk dan ook eens op een van deze pagina’s: