Sophie Adam, regieverpleegkundige

Verpleegkundige of wetenschapper? Sophie Adam (27) denkt liever en-en. Ze combineert namelijk aan haar baan als verpleegkundige met het doen van onderzoek.

Verpleegkundige en wetenschapper Sophie

Twijfel: aan bed staan of is er meer?

‘Toen ik klaar was met verpleegkunde aan De Haagse Hogeschool, vroeg ik me af: wil ik vanaf nu aan het bed staan? Of is er meer? Ik was een beetje zoekende. Mijn keus viel op de master gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Richting: Prevention & Public Health. Heel leuk om te doen, je kijkt met een macroperspectief naar maatschappij en zorg, in mijn geval met een nadruk op preventie. Maar toen kwam de twijfel weer… Beleidsmedewerker? RIVM? TNO? De hele dag achter een computer zitten? Is dat dan wel iets voor mij?’

Eigen initiatief

‘Tijdens de opleiding had ik een bijbaan bij de bloedafname van Reinier de Graaf. Ik was vaak in het ziekenhuis en sprak patiënten en verpleging. Zo kwam ik erachter dat een combinatie van theorie en praktijk het beste bij me zou passen. Ik solliciteerde en werd aangenomen als verpleegkundige op 4J, de afdeling “Klein snijdend”: operaties met kortdurende opnamen. Een paar maanden later stelde ik de afdelingsmanager voor dat ik ook iets met mijn master zou doen. Reinier is kleinschalig en eigen initiatief werkt. Ze kende iemand bij het Wetenschapsbureau. Zo kwam de bal aan het rollen.

“Reinier is kleinschalig en eigen initiatief werkt”

Combinatie met wetenschap

‘Ik wilde onderzoek doen naar het zelfbeeld van vrouwen die hun baarmoeder laten verwijderen. Een duik in de literatuur leerde dat er weinig bekend was – reden temeer om het project te starten. De ondersteuning die ik krijg is fijn. Van mijn afdelingsmanager. Van het Wetenschapsbureau die me helpen met de interviews. En van de organisatie als geheel in de vorm van een stipendium van 10.000 euro om het traject mee te financieren. Al met al is Reinier een gemoedelijke werkgever waar je via via veel kunt bereiken. Misschien blijkt dat de zorg voor “onze” dames beter kan, misschien ook niet. Beide uitkomsten zijn belangrijk. En qua carrière? Het zou mooi zijn als mijn research nog meer deuren opent binnen het ziekenhuis. Niet alleen voor mezelf. Maar ook voor andere verpleegkundigen die verder willen en kunnen.’

Vind ook de baan van je leven

Wil je weten welke vacatures we hebben voor verpleegkundigen, bekijk hier alle vacatures of neem contact op met onze recruiter.