Hoe lang werk je al voor het ziekenhuis en hoe ben je hier terecht gekomen?
“Ik werk sinds 2014 voor Reinier de Graaf. Daarvoor heb ik altijd al in de zorgsector gewerkt, maar dan in financiële functies want ik ben bedrijfseconoom. Ik merkte dat ik toe was aan iets nieuws en haal veel plezier uit het ontwikkelen van informatievoorzieningen. Dat wil zeggen dat ik ervoor zorg dat belangrijke gegevens overzichtelijk neergezet worden. Daarom heb ik acht jaar geleden gesolliciteerd naar de functie BI-ontwikkelaar en -analist bij Reinier de Graaf. Ik maakte toen een vliegende start; ik heb meteen een prognosemodel ontwikkeld voor de financiële productieprognose. Hiermee krijgen we onder andere inzicht in het aantal behandelingen en onderzoeken dat we per jaar verwachten en de verwachte omzet. Op basis van deze informatie houden we de afspraken met zorgverzekeraars in de gaten.”
Wat is je rol binnen het ziekenhuis?
“Ik werk voor de afdeling Management Informatie. Dat valt onder Financieel Beleid en Beheer, maar er zijn plannen om dit onder ICT & Informatievoorziening te voegen. Wij verzorgen de informatievoorziening van het ziekenhuis. Die informatie is heel veelzijdig. Van financiële gegevens tot patiëntengegevens, zoals opnames en de operaties. We verstrekken informatie over alles wat in het ziekenhuis gebeurt. Op de afdeling maken en onderhouden we onderdelen van het datawarehouse. Dat is een heel groot pakhuis met informatie. Deze informatie komt overal vandaan; uit financiële en personele systemen, maar ook uit patiënten-informatiesystemen. We zetten de informatie dan gestructureerd neer, zodat je deze heel makkelijk kunt benaderen en er rapportages van kunt maken in bijvoorbeeld Power BI. Dat is een tool waarmee we dashboards, oftewel overzichten maken. Voor sommige afdelingen in het ziekenhuis verzorgen we de wekelijkse of maandelijkse informatievoorziening. Maar tussendoor krijgen we ook veel klussen op aanvraag.”
Waarom is juist jouw werk belangrijk binnen het ziekenhuis?
“Het werk van onze afdeling is heel belangrijk binnen het ziekenhuis, omdat op basis van ‘onze’ informatie beslissingen op tactisch en strategisch niveau worden genomen door bijvoorbeeld het management. Maar we ondersteunen ook artsen en specialisten in het ziekenhuis. Zo hebben zij bijvoorbeeld vaak vragenlijsten voor patiënten waarmee ze in kaart willen brengen hoe iemand de behandeling heeft ervaren. Hiervan maken wij dan een overzichtelijk rapport, zodat zij besluiten kunnen nemen op basis van feiten. Dat is echt maatwerk.”
“Een ander voorbeeld van maatwerk zijn de prestatie-indicatoren (KPI’s) die we maken. Met prestatie-indicatoren meet je of doelstellingen zijn gehaald. Zo houden we bijvoorbeeld per afdeling bij hoeveel risico patiënten lopen op doorligwonden. Deze en andere indicatoren moeten alle ziekenhuizen aanleveren aan bijvoorbeeld de inspectie. Iedere KPI wordt heel specifiek gebouwd en presenteren we per maand zodat hier intern op gestuurd kan worden.”
En wat is voor jou belangrijk in je werk als BI-ontwikkelaar?
“Voor mij is het belangrijkste dat ik lol in mijn werk heb. Dat heeft met meerdere factoren te maken, zoals collega’s, de omgeving en wat je doet. Het werk dat ik doe, geeft me veel energie. Ik zeg altijd: ‘Ik kan dit wel tot mijn tachtigste doen’. Dat komt door het feit dat ik echt iets maak. Het is weliswaar niet iets wat je op kunt pakken, maar als ik een dashboard ontwikkel of programmeer dan heb ik echt het gevoel dat ik iets maak. Dat is het allerleukste. Daarnaast vind ik onderzoek doen naar technische ontwikkelingen erg gaaf. Dat doe ik veel, omdat er altijd wel ontwikkelingen zijn binnen mijn vakgebied. Ik vind het interessant om daarover te lezen. En om deze kennis daarna weer toe te passen in mijn werk en met collega’s te delen.”
Wat is het meest opmerkelijke dat je in je loopbaan bij het ziekenhuis hebt meegemaakt?
“Het meest opmerkelijke tijdens mijn werk in het Reinier de Graaf ziekenhuis was toch wel de coronacrisis. Waar we normaal informatie leverden op maand- of weekbasis, kregen we ineens de vraag om ieder uur informatie te verstrekken. Omdat het ziekenhuis volstroomde met patiënten, moest iedereen heel snel precies weten hoe de stand van zaken was.
Op onze afdeling moesten we alles laten vallen en zo snel mogelijk aan de slag met het bouwen van een dashboard. We werkten toen dag en nacht. Binnen twee of drie dagen stond er al iets. In de rapportage kon je bijvoorbeeld gemakkelijk aflezen hoeveel patiënten er op de Spoedeisende Hulp binnenkwamen, hoeveel patiënten daarvan besmet waren met Covid-19 en wat de voorraden van beschermingsmiddelen waren. Na een aantal weken hadden we het dashboard zo ingericht dat alles automatisch per uur ververst werd. Op basis van het dashboard werd gekeken of er nog patiënten bij konden of dat er wellicht patiënten in de regio overgenomen moesten worden. Ook keken we vooruit: dankzij het dashboard konden we vaststellen hoeveel beschikbare bedden er de komende dagen ongeveer waren. Ik ben heel blij dat ik toen ook een bijdrage kon leveren aan de schrijnende situatie tijdens de coronacrisis.”
Waarom is Reinier voor jou ‘Je ziekenhuis voor het leven’?
“Ik werk inmiddels acht jaar hier in het ziekenhuis. Tot nu toe kijk ik daar met heel veel plezier op terug. Dat heeft te maken met de organisatie en de goede sfeer die hier heerst. Zo gunnen mensen elkaar successen en staat iedereen open voor elkaars ideeën. We kunnen goed met elkaar door een deur. Af en toe gaan we ook wel eens met elkaar uit eten. Toen ik bij dit ziekenhuis begon, heb ik de afdeling Financieel Beleid en Beheer uitgenodigd bij mij thuis voor een etentje. Dat zijn leuke dingen. Al met al maakt Reinier de Graaf een belangrijk deel uit van mijn leven.”