Kevin van Doesburg, Interne Hulpverlening en Brandveiligheid

Samen met zijn collega zorgt Kevin ervoor dat het ziekenhuis brandveilig is. Als medewerker interne hulpverlening en brandveiligheid geeft hij trainingen, loopt hij brandveiligheidsrondes en stuurt hij medewerkers aan in het geval van een melding.

Hoe lang werk je al voor het ziekenhuis en hoe ben je hier terecht gekomen?
“Ik ben al bijna achttien jaar werkzaam bij Reinier de Graaf in verschillende functies. Via mijn moeder, die werkt als medewerkster assist in het ziekenhuis, kon ik beginnen als transportmedewerker. Daarna heb ik gewerkt bij het Facilitair Service Bureau en sinds bijna vier jaar ben ik werkzaam als medewerker Interne Hulpverlening en Brandveiligheid. Naast mijn werk ben ik jarenlang actief geweest als vrijwillig brandweerman. En deze ervaring komt me in mijn huidige functie goed van pas.”

Een brandveilig ziekenhuis

Wat is je rol binnen het ziekenhuis?
“Samen met mijn collega Paul van den Brande zorg ik ervoor dat het ziekenhuis brandveilig is. Dit omvat veel verschillende soorten werkzaamheden. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat vluchtroutes vrij zijn en blijven en checken we dat zaken als kerstversiering correct opgehangen worden. Ook geven we advies over brandveiligheid in het geval van aanpassingen die binnen het ziekenhuis worden gedaan. Denk daarbij aan het aanpassen van brandafscheidingen of het verplaatsen van bijvoorbeeld kopieerapparaten. Je moet daarbij oplossingsgericht kunnen denken. Omdat je altijd te maken hebt met aan de ene kant de eisen van brandveiligheid en aan de andere kant de behoeften en wensen van medewerkers en patiënten.”

“Daar komt ook een stuk bewustwording bij kijken. Zo hebben we wel eens te maken gehad met medewerkers die op een verpleegafdeling handdoeken tussen de klink van tussendeuren bonden. Zodat de deuren minder snel dichtvielen en de patiënten daardoor minder snel wakker zouden worden. Dit is fijn voor de patiënten, maar minder goed voor de brandveiligheid. Omdat deze deuren in geval van brand de verspreiding van rook tegenhouden.”

“Daarnaast verzorgen we ook alle trainingen op het gebied van brandveiligheid. Inmiddels hebben we daarvoor de beschikking over ons eigen trainingscentrum, waarin we verschillende soorten realistische scenario’s op het gebied van brandveiligheid, ontruiming en preventie kunnen nabootsen. We trainen alle nieuwe collega’s en spijkeren collega’s die hier al langer werken bij. Sinds kort trainen we ook externe partijen, die zelf niet over een oefenlocatie beschikken. Denk daarbij aan medewerkers van andere zorginstellingen die deels te maken hebben met dezelfde uitdagingen op het gebied van brandveiligheid. Paul en ik geven ook leiding aan de interne hulpverleners. Dit zijn collega’s die meerdere dagen per week oproepbaar moeten zijn in het geval van een brandmelding of een andere calamiteit, zoals een reanimatie of onwelwording. Aan hen geven we onder meer speciale trainingen en we plannen deze hulpverleners in volgens rooster.”

Belang van brandveiligheid

Wat doe je zoal op een dag?
“Ik geef bijna elke dag trainingen op het gebied van brandveiligheid en loop brandveiligheidsrondes in het ziekenhuis of op een van onze buitenlocaties. Daarnaast zorg ik voor de aansturing van collega’s in het geval van een melding of een calamiteit en spring ik waar nodig bij om te helpen. Gelukkig is het negen van de tien keer loos alarm, maar dat maakt het werk wel afwisselend.”

Waarom is juist jouw werk belangrijk binnen het ziekenhuis?
“Patiëntveiligheid is meer dan alleen veiligheid op medisch gebied. Mede dankzij ons werk zorgen we ervoor dat patiënten veilig in ons ziekenhuis kunnen liggen. Ook zorgen we ervoor dat collega’s veilig hun werk kunnen doen. Veel van de adviezen die we geven, kunnen bovendien ook thuis worden gebruikt. Zo waarschuwen we ervoor dat patiënten niet hun telefoon opladen en vervolgens tijdens het slapen in hun bed leggen, waardoor brand kan ontstaan. Dit is ook toepasbaar op de thuissituatie, evenals het gebruik van rookmelders.”

En wat is voor jou belangrijk in je werk?
“Dat is de afwisseling en de flexibiliteit van de werkzaamheden. Ik kom vanwege mijn werk overal in het ziekenhuis en ben ook regelmatig op onze buitenlocaties in Voorburg, Naaldwijk en Ypenburg te vinden. Ik heb veel praktijkwerkzaamheden en spreek de hele dag door veel mensen. Wat dat betreft vind ik ook de trainingen die we geven heel fijn, omdat ik veel verschillende collega’s en andere mensen spreek en direct kennis kan maken met nieuwe medewerkers.”

Brandveiligheid in de praktijk

Wat is het meest opmerkelijke dat je in je loopbaan bij het ziekenhuis hebt meegemaakt?
“In het voormalige H-gebouw hadden we enkele jaren terug te maken met een ontruiming van alle stafmedewerkers in de woontoren. Als gevolg van een incident met chemische stoffen. Het was behoorlijk heftig. We hadden onder meer het OGS-team (Ongevallen Gevaarlijke Stoffen, red.) van de brandweer ter plekke. In het gebouw hing zo’n hevige lucht van chemische stoffen. Zelfs na het sein veilig leden van de technisch recherche, die onderzoek wilden doen naar de oorzaak, alsnog afgevoerd moesten worden.”

Als je Reinier de Graaf in een zin mocht samenvatten wat is dat dan?
“Reinier de Graaf is een ziekenhuis met medewerkers waar we trots op mogen zijn, omdat we behoren tot de top van ziekenhuizen in Nederland wat betreft brandveiligheid.”