Ismay Middendorp, doktersassistent Voorburg

Ismay vertelt over haar veelzijdige en onmisbare functie als doktersassistent in het nieuwe Behandelcentrum Voorburg.

Doktersassistent

Hoe lang werk je al voor het ziekenhuis en hoe ben je hier terecht gekomen?

“Ik ben in 2018 begonnen als stagiair tijdens mijn thuisstudie tot doktersassistent. Ik liep tien maanden stage in zowel het Gasthuis in Delft als in het oude Diaconessenhuis in Voorburg. In 2019, na afronding van mijn studie, boden ze me in Delft een baan aan als doktersassistent op de polikliniek Interne geneeskunde. Deze baan nam ik graag aan. Ik werkte toen in Delft, maar ook in Voorburg op de poliklinieken Interne geneeskunde, Maag-darm-lever en Reumatologie. Op een gegeven moment miste ik de medische handelingen in mijn functie. Daarom heb ik op een vacature in het nieuwe behandelcentrum in Voorburg gereageerd. Hier werk ik nu sinds de opening als doktersassistent voor bijna alle poliklinieken.”

Wat is je rol binnen het ziekenhuis?

“Ik ben doktersassistent, wat inhoudt dat ik aan de balie zit en de patiënten ontvang. In Voorburg zijn wij doktersassistenten voor diverse poliklinieken, zoals Gynaecologie, Dermatologie en Urologie. Je bent per dag eindverantwoordelijke voor een bepaald specialisme om alles in goede banen te leiden. Verder zijn mijn taken heel divers, wat het juist zo leuk maakt. Zo plan ik afspraken in voor patiënten, bijvoorbeeld voor een echo op de polikliniek Radiologie. Maar ik ben het meest bezig met diverse medische handelingen.”

“Hierbij kun je denken aan het maken van hartfilmpjes, bloeddrukmetingen, hechten en het wegen en meten van kinderen. Ook assisteer ik op de poliklinische operatiekamer bij kleine ingrepen, zoals huidexcisie. Dit houdt in dat we een stukje huid met een afwijking wegsnijden en daarna hechten. En voor urologie-patiënten doen we uroflowmetrie-onderzoeken: een onderzoek naar het plaspatroon. Daarna maken we een bladderscan. Dat is een echo waarbij we meten hoeveel urine er in de blaas achterblijft na het plassen.”

“Ik zit ook vaak in een behandelkamer voor dermatologie-patiënten. Deze kamer zit dicht bij de artsen, zodat we kunnen overleggen. Hier verricht ik bijvoorbeeld biopsies: ik haal dan een stukje huid weg voor onderzoek. Daarnaast geef ik patiënten met huidproblemen, zoals eczeem, lichttherapie. Deze patiënten komen ongeveer tien weken lang drie keer per week naar het behandelcentrum. Daardoor bouw je echt een band met hen op.”

Waarom is juist jouw werk belangrijk binnen het ziekenhuis?

“Doktersassistenten zijn heel belangrijk voor de artsen, omdat we hen ondersteunen en assisteren. Wij zien de patiënten meestal als eerste. Vaak zijn zij zenuwachtig als ze naar het ziekenhuis komen. Als doktersassistent probeer ik ze gerust te stellen. Zo stel ik ze vragen of maak een praatje met ze. Ik zorg altijd dat ik iedere patiënt met een grote glimlach begroet, want wij zorgen voor de eerste indruk. Het is heel fijn om te zien als iemand zich daarna meer kan ontspannen.”

En wat is voor jou belangrijk in je werk?

“Ik vind uitdaging in mijn werk het belangrijkste. Als doktersassistent leer ik nog elke dag, dat is het leukste aan het vak. Het is mooi dat we als collega’s veel van elkaar kunnen leren, vooral nu ik samenwerk met doktersassistenten die ervaring hebben met andere specialismen. Daarnaast is plezier in mijn werk heel belangrijk. Ik vind alle specialismen interessant. Daarom is het zo mooi dat ik de switch naar Voorburg hebt gemaakt en diverse medische handelingen mag doen. Ook mijn leuke collega’s zorgen ervoor dat ik veel plezier heb.” 

Wat is het meest opmerkelijke dat je in je loopbaan bij het ziekenhuis hebt meegemaakt?

“Dat zijn twee dingen. Ten eerste de opening van het nieuwe gebouw in Voorburg. In januari begonnen we al daar om het gebouw en elkaar te leren kennen. De eerste paar weken moesten we alles opbouwen, dat was leuk en stressvol. Ook leerden we alle handelingen die we moeten verrichten. Op 1 februari was de eerste dag dat er patiënten kwamen. Ik was toen best zenuwachtig, maar het was een hele leuke dag.”

“Ten tweede vind ik het bijzonder dat ik van onzekere stagiair ben uitgegroeid naar wat ik nu ben. Ik had niet verwacht dat dat zou lukken. Het was een groot compliment toen de polikliniek Interne geneeskunde mij als stagiair contacteerde voor de baan als doktersassistent.”

Waarom is Reinier de Graaf voor jou ‘Je ziekenhuis voor het leven’?

“Ik ken het ziekenhuis al mijn hele leven, want ik woon in de buurt. Ik ben zelf patiënt geweest en merkte dat het qua zorg heel goed geregeld is. Toen ik erachter kwam dat ik in een ziekenhuis wilde werken, wist ik meteen dat het Reinier de Graaf moest worden. Als werkgever heeft het ziekenhuis veel te bieden. In de loopbaangesprekken kan ik al mijn doelen bespreken. Daaruit blijkt ook dat ze willen dat ik groei, dat is heel fijn. Ik zie mezelf hier over tien jaar zeker nog werken, misschien wel als teamleider.”