Veel minder kinderen met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis tijdens lockdowns

Tijdens de intelligente lockdown in het voorjaar van 2020 nam het aantal kinderen dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis werd opgenomen drastisch af in vergelijking met de periode vóór de lockdown.

7 september 2021
alcoholvergiftiging

Het aantal alcoholintoxicaties steeg weer aanzienlijk toen er daarna een tijdelijke versoepeling van de coronamaatregelen kwam. Dat blijkt uit de nieuwste onderzoekscijfers van onze kinderarts Nico van der Lely en promovenda Louise Pigeaud, gepresenteerd in The Journal of Adolescent Health. Het onderzoek is gebaseerd op de cijfers van 12 alcoholpoli’s verspreid over Nederland, in de jaren 2019 en 2020.

Waar het aantal minderjarigen dat door een alcoholvergiftiging moest worden opgenomen in 2019 en het eerste deel van 2020 steeds op een vergelijkbaar niveau zat, nam dit tijdens de eerste lockdown (16 maart – 31 mei 2020) met ongeveer 70% af. In de periode van 1 juni tot en met 14 oktober 2020, na de intelligente lockdown, nam het aantal alcoholvergiftigingen onder jongeren weer relatief sterk toe. De opnames lagen toen op een vergelijkbaar niveau als in dezelfde periode in 2019. In de laatste periode van 2020, waarin ook sprake was van een (gedeeltelijke) lockdown door de coronapandemie, daalde het aantal alcoholintoxicaties opnieuw.

Alcoholmisbruik moeilijker
Kinderarts Nico van der Lely ziet meerdere verklaringen voor de afname tijdens de lockdowns: “Allereerst vermoeden we dat minderjarigen door de sluiting van horeca en sportclubs moeilijker aan alcohol konden komen. Daarnaast handhaven supermarkten de leeftijdcontroles doorgaans beter. Tot slot was er sprake van meer ouderlijk toezicht in huis, omdat veel mensen thuis werkten door de pandemie.”

Waarschuwingssignaal

Toch ziet Van der Lely de bevindingen vooral als een waarschuwingssignaal voor de komende maanden. “Als alles goed verloopt met de coronacijfers, wordt het maatschappelijke leven na de zomervakantie weer grotendeels hervat. Zeker nu naast de horeca ook het hoger onderwijs en sportverenigingen weer volledig open zijn, kan bij jongeren het idee leven om de rustige lockdown-maanden in te halen en extra hard te feesten met veel alcohol. Dat geldt net zo goed voor minderjarigen. Zo’n reboundeffect willen we voorkomen. Daarom blijven wij met de alcoholpoli’s en de Stichting Jeugd & Alcohol inzetten op preventie en bewustwording rond alcoholmisbruik onder jongeren.”