Flexbureau biedt zorgmedewerkers ‘vlieguren’ om droombaan te realiseren

11 augustus 2022

Sinds ruim vijf jaar is er in het Reinier de Graaf ziekenhuis een Flexbureau dat verpleegkundigen, zorgassistenten en medische studenten op afdelingen en poliklinieken inzet. Een goede manier om de capaciteit op deze afdelingen goed te regelen, maar ook een kans voor zorgmedewerkers om nieuwe ervaringen op te doen of om flexibel te werken vanwege studie of gezin.

Nicolette Nieuwenhuizen was de afgelopen jaren hoofd van het Flexbureau en vertelt hoe het bijna zes jaar terug tot stand kwam: “Op diverse verpleegafdelingen lopen mbo’ers en hbo‘ers stage. Zij bleken vaak een bijbaantje te hebben in bijvoorbeeld een verpleeghuis of de thuiszorg. Doordat zij de kans krijgen om op flexibele basis een aantal uren in het ziekenhuis te werken, doen ze ervaring op en blijven ze na hun studie mogelijk bij ons werken. Het is en blijft moeilijk om aan goed zorgpersoneel te komen. Natuurlijk kijken we altijd per individu wat iemand nodig heeft en welke wensen hij of zij heeft. Zowel Natasja als ik werken al lange tijd in het ziekenhuis en kunnen hierdoor goed inschatten of iemand goed past op een afdeling.”

Hoofd Flexbureau Natasja Hopstaken: “We hebben zowel flexibele flexkrachten met vaste dagen of roosterwensen die steeds op verschillende afdelingen werken, als mensen die kiezen voor langdurig flexwerk. Langdurige flexkrachten werken vier tot zes maanden vast op een afdeling en draaien mee in het afdelingsrooster, waardoor ze geen vaste werkdagen hebben. Met name verpleegkundigen zonder ziekenhuiservaring starten vaak eerst met langdurig flexwerk. Tijdens de coronacrisis hebben we veel zorgassistenten aangenomen om op verpleegafdelingen te ondersteunen. Een deel daarvan is gebleven, waar we blij mee zijn. Dat is namelijk ook onze insteek. We proberen ervoor te zorgen dat mensen uiteindelijk op een plek terechtkomen waar ze graag voor langere tijd willen werken. Dan hebben we een echte ‘match’ gevonden.”

De juiste plek
Nicolette heeft de afgelopen jaren een aantal mooie matches kunnen maken. “Regelmatig kreeg ik verpleegkundigen op gesprek die net hun studie hadden afgerond en het liefst op een bepaalde afdeling wilden werken. Ik heb een verpleegkundige geholpen die dolgraag op de afdeling Neonatologie wilde werken. Eerst heeft ze daar een flinke tijd gewerkt. Het hoofd Neonatologie wilde haar wel ‘echt’ aannemen, maar vond het heel belangrijk dat zij eerst nog een jaar op andere verpleegafdelingen ervaring opdeed. Na dat jaar flexen kreeg ze haar droombaan! Zoiets geeft me echt voldoening. Vaak merk ik dat mensen die hier op gesprek komen, erg gemotiveerd zijn en open staan voor van alles. Vaak willen ze ervaring opdoen op meerdere afdelingen.”

Zo ook verpleegkundige Joan Stuijt: “Na het afronden van mijn hbo-opleiding verpleegkunde wilde ik graag als obstetrieverpleegkundige op een afdeling Verloskunde werken. Omdat het noodzakelijk is om eerst verpleegkundige ervaring op te doen, heb ik gesolliciteerd bij het Flexbureau. Daar kreeg ik direct de vraag wat ik graag wilde. Al snel kreeg ik de kans om op de afdeling Interne geneeskunde te gaan werken, waar ik binnen een maand op de tijdelijke COVID-verpleegafdeling stond. Ik heb veel mogen leren. Na anderhalf jaar flexwerken kreeg ik de kans om te solliciteren op de afdeling Verloskunde, waar ik nu werk. Het is zo mooi om vrouwen tijdens zo’n kwetsbaar moment in hun leven bij te staan. Na ruim een half jaar op deze afdeling, mocht ik me aanmelden voor de gespecialiseerde opleiding tot obstetrieverpleegkundige. In september ga ik hiermee starten.”

Inwerken
Verpleegkundige Isa Pruijsen was net klaar met haar studie mbo-verpleegkunde toen ze  ziekenhuiservaring wilde opdoen. Via het Flexbureau kwam ze terecht op de afdeling Interne geneeskunde. Isa: “Hier hebben ze veel tijd in mij gestoken. Ik werkte eerst maar acht uur per week omdat ik net gestart was met een voltijdstudie hbo-verpleegkunde. Inmiddels ben ik volledig ingewerkt en werk ik hier naast mijn studie 24 uur per week. En dat terwijl ik voorheen alleen maar werkervaring in de thuiszorg had.”

Natasja vult aan: “De verpleegafdelingen investeren er uiteraard veel tijd in en dat doen we graag. Een onervaren verpleegkundige of zorgassistent heeft recht op een goed inwerkprogramma en nauwe begeleiding. Dat kost in eerste instantie tijd, maar werpt op de lange termijn vruchten af omdat deze medewerkers steeds meer kennis en ervaring opdoen en vaak erg gemotiveerd zijn om in de zorg te werken. We gaan ervoor om mensen uiteindelijk op een plek te laten werken waar ze zich als een vis in het water voelen.”

Wat is het Flexbureau?

In het Reinier de Graaf ziekenhuis is een ziekenhuisbreed Flexbureau om verpleegkundigen en zorgassistenten op diverse plekken in te kunnen zetten. Zo kunnen we de vraag en het aanbod van zorgmedewerkers beter op elkaar afstemmen en zorgen voor voldoende ondersteuning op verpleegafdelingen. We kijken goed naar de ambities en wensen van medewerkers die via het Flexbureau aan de slag gaan.