Sanacoach app werkt geruststellend voor COPD-patiënt Cokky Verhaaf

29 juli 2022

Al ruim elf jaar is Cokky Verhaaf (69) COPD-patiënt. Deze chronische longaandoening zorgt ervoor dat zij al jarenlang regelmatig in het Reinier de Graaf ziekenhuis komt voor controles. Sinds een aantal maanden gebruikt Cokky de app Sanacoach COPD, waardoor zij minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen en toch onder nauwe controle blijft.

Cokky: “Toen ik 14 was, ben ik gaan roken en daarna nooit meer gestopt. Totdat ik op mijn 58-ste merkte dat tillen en lopen steeds slechter ging. Vrij snel ben ik toen gestopt met roken. Toen ik eenmaal onder behandeling kwam bij de longarts, bleek dat de schade aan mijn longen niet meer te herstellen was. Inmiddels heb ik minder dan 35% longinhoud. Een stukje lopen lukt niet meer en ook in huis moet ik het rustig aan doen. Gelukkig kom ik wel overal met mijn scootmobiel.”

Een aantal maanden terug vroeg de longverpleegkundige aan Cokky of zij bereid was om mee te doen met de pilot van de app Sanacoach. Cokky: “Dat wilde ik wel, maar in het begin vond ik het best even wennen. Via mijn computer moet ik regelmatig verschillende vragen over mijn gezondheid invullen. Thuis heb ik een zuurstofmeter om mijn zuurstofgehalte door te kunnen geven. Als ik klachten of vragen heb, kan ik altijd mailen en krijg ik meestal dezelfde dag nog antwoord van de longarts. Bij twijfel mag ik contact opnemen voor een controleafspraak. Door de regelmatige controles via Sanacoach, voel ik mij gerustgesteld.”

Nog maar eens in de drie maanden heeft Cokky een consult met de longarts. “De ene keer doen we dit telefonisch en de andere keer kom ik naar het ziekenhuis en zie dan ook gelijk de longverpleegkundige. Ik kan Sanacoach echt aanraden voor COPD-patiënten. Je hebt vaker contact met de zorgverleners van de longafdeling en krijgt altijd vlot antwoord.”

Om de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden, houdt Reinier de Graaf zich bezig met het voorkomen, verplaatsen en vervangen van zorg. Dat doen we onder de noemer Zorg dichtbij, waarvan Sanacoach één van de vele projecten is. Meer informatie is te vinden op onze website.