Reinier rookvrij: “Stop voordat je gestopt wordt!”

16 juni 2022

Als ziekenhuis willen wij in 2022 volledig rookvrij zijn en ons inzetten voor een rookvrije generatie. Roken is immers de belangrijkste vermijdbare oorzaak van vroegtijdige sterfte en ziekte, zoals longziekten en hart- en vaatziekten. Daar kan Delftenaar Jeffry van den Akker over meepraten. Nadat hij vorig jaar een ooginfarct kreeg, besloot hij het roer om te gooien en na ruim 30 jaar te stoppen met roken.

“Ik was een jaar of 16 toen ik mijn eerste sigaret opstak. Je zit dan in je puberteit en je wilt meedoen met je vrienden. Mijn vader heeft me nog proberen tegen te houden, maar ik was eigenwijs. In het begin bleef het nog bij een paar sigaretten per dag, maar daarna werd het steeds meer. Ik was internationaal vrachtwagenchauffeur en dat is een stressvolle baan. Je bent constant onderweg en je moet overal op tijd zijn. Dat heeft er bij mij voor gezorgd dat ik steeds meer ben gaan roken, binnen en buiten de vrachtwagen. Uiteindelijk zat ik op ongeveer 1,5 pakje sigaretten per dag.”

Ooginfarct
“Die baan als vrachtwagenchauffeur leidde ertoe dat ik een ongezonde leefstijl had: niet alleen rookte ik veel, maar ik at ook slecht en had diabetes type 2. En daardoor is het in juli 2021 mis gegaan. Ik kreeg een ooginfarct aan mijn rechteroog, wat betekent dat er één of meer slagaders in dat oog dicht zitten. Vervolgens kwam ik onder behandeling en onderzoek in onder andere het Reinier de Graaf ziekenhuis.”

“Als gevolg van het ooginfarct is mijn zicht sterk achteruitgegaan. Het is niet langer veilig dat ik nog in voertuigen rijdt. Daarom moest ik mijn personenauto verkopen en moest ik noodgedwongen mijn baan als internationaal vrachtwagenchauffeur op geven, mijn vrijheid is behoorlijk beperkt. Omdat ik niet wil dat mijn andere oog ook achteruitgaat, kreeg ik van mijn arts het advies om gezonder te leven. Daar hoort ook stoppen met roken bij en dat is gelukt! Onder begeleiding van een verpleegkundige van Reinier de Graaf ben ik een traject ingegaan en dankzij het plakken van nicotinepleisters én de juiste drive rook ik helemaal niet meer.”

Gestopt
“Ik heb in het verleden al eens eerder geprobeerd om te stoppen, maar toen overleed mijn moeder onverwacht en ben ik weer begonnen. Dit keer had ik wel de wilskracht om door te zetten. Af en toe kom ik nog wel eens in de verleiding, zoals onlangs op een barbecue met oud-collega’s, maar dan vind ik het knap van mezelf dat ik dan toch niet gerookt heb. Inmiddels merk ik ook de positieve kanten van stoppen met roken. Zo hoest ik niet meer, heb ik veel meer lucht tijdens inspanning en bespaar ik behoorlijk wat geld. Mijn advies is dan ook om te stoppen met roken… stop voordat je gestopt wordt!”

Vanaf 1 juli 2022 is het gehele terrein van Reinier de Graaf rookvrij. Dit geldt voor zowel het Gasthuis in Delft, als het Behandelcentrum Voorburg. Rokende patiënten die bij ons opgenomen zijn en die willen stoppen met roken, kunnen net als Jeffry hierover in gesprek gaan met hun behandelaar. Hij of zij kan dan nicotinevervangende middelen beschikbaar stellen of de patiënt doorverwijzen naar een instantie die kan helpen met het stoppen met roken.