Reinier de Graaf zorgt voor vitale en gezonde zorgprofessionals

26 oktober 2022

Hoe beter onze zorgmedewerkers in hun vel zitten, hoe beter de zorg die zij verlenen. Dat is het uitgangspunt van het vitaliteitsprogramma in ons ziekenhuis. Het programma motiveert en inspireert medewerkers om aan de slag te gaan met hun vitaliteit en gezondheid. Er staan vier thema’s centraal: bewegen, voeding, ontspanning en werkgeluk. Als ziekenhuis bieden we onze medewerkers hierbij passende activiteiten aan om een eerste stap te zetten. En het leuke is: deze worden grotendeels verzorgd door onze eigen collega’s. Op deze pagina’s lichten we een aantal activiteiten uit aan de hand van ervaringen van onze medewerkers.

Spring je fit tijdens de trampoline-fitnesslessen
Afgelopen juni werden er vier trampoline-fitnesslessen gegeven door Charlotte Kwaak, adviseur Werk en Gezondheid. Trampoline-fitness is een workout op de trampoline waarbij je conditie en kracht combineert. Ellen Enthoven, doktersassistent op de polikliniek Urologie, deed fanatiek mee:

“We deden verschillende oefeningen op de trampoline, zoals dribbelen, knieheffen, buikspieren en planken. Iedere keer was het een ander programma. Charlotte was heel enthousiast en begeleidde ons goed. Ze gaf ons aanwijzingen om te verbeteren en motiveerde om door te gaan. De saamhorigheid tijdens zo’n les is leuk. Je ontmoet collega’s van andere afdelingen en je maakt een praatje. Ik vind het fantastisch dat Reinier de Graaf dit aanbiedt.”

“Ik ben me er door de lessen nu echt van bewust dat je energie krijgt van sporten. Ik merkte dat het zijn vruchten afwerpt. Soms kom je de les chagrijnig binnen en loop je toch weer vrolijk weg. Ik heb twee jonge kinderen, dus dat is soms al druk genoeg. ’s Avonds ben ik dan geneigd op de bank te zitten, maar merk dat sporten me veel fitter en energieker maakt. En als ik me goed voel, merken de kinderen dat ook. Bovendien heb ik meer energie op mijn werk. Ik ben door de lessen gemotiveerd om zelf trampolinelessen te gaan volgen in de toekomst.”

Opladen door te mediteren
Als je een drukke baan hebt, zijn opladen en ontspanning heel belangrijk om in balans te blijven. Sinds maart kunnen onze medewerkers daarom dagelijks gratis online meditatiesessies volgen. Deze sessies worden aangeboden door BFC Compassionate Care & Mindful Medicine. Christa Storm, directiesecretaresse, mediteert regelmatig op deze manier:

“Mijn interesse in meditatie en mindfulness heb ik al langer, onder andere door een congres over mindfulness in organisaties. Ik begon daardoor te mediteren met behulp van een app, maar al snel merkte ik dat ik behoefte had aan meer. Daarom ben ik ook zo blij dat het ziekenhuis dagelijks begeleide meditaties aanbiedt. Hier vond ik wat ik zocht. Tijdens de meditaties leer je met mildheid naar jezelf te kijken, naar alles wat je voelt en ervaart, zonder te oordelen. Iedere dag komt er weer een ander onderwerp aan bod waarop je kunt reflecteren. De leraren stellen de juiste vragen, zodat dit goed lukt. Zo leer je steeds weer iets over compassie, moed, betrouwbaarheid, luisteren en veerkracht.”

“Dankzij de meditaties heb ik veel over mezelf geleerd. Ik merk dat ik door de meditaties veerkrachtiger en milder word. Dit neem ik elke dag mee, ook in de omgang met anderen. In mijn werk ben ik rustiger en ben mij ervan bewust of ik plezier in mijn werk heb. In een stressvolle situatie kan ik nu makkelijker een stapje terug doen. En de situatie vanaf een afstandje bekijken, voordat ik direct reageer.”

Meer balans in je leven dankzij leefstijlprogramma ‘Gezond en Vitaal’
Een aantal keer per jaar start in ons ziekenhuis een leefstijlprogramma. Dit is bedoeld voor medewerkers die meer balans in hun leven zoeken en/of zich gezonder en vitaler willen voelen. Het doel van het programma is om meer controle te krijgen op alle keuzes die je maakt als het gaat om zowel je fysieke als mentale gezondheid. Brenda Zandvliet, teamleider antistolling van het RHMDC, deed mee aan het programma:

“Op zich leef ik gezond en sta ik positief in het leven, maar ik wilde me gewoon beter voelen. Omdat ik altijd druk ben, twijfelde ik eerst over de drie uur per week van mijn eigen tijd die ik vrij moest maken voor de cursus. Maar ik ben zo blij dat ik het programma toch ben gaan doen! Ik heb er nu nog elke dag wat aan.”

“Bijna iedere week kwam er een gastspreker, zoals een internist, bewegingsdeskundige, psycholoog, diëtiste en leefstijlcoach. Je krijgt echt praktische informatie en goede tips, zoals welke voeding je energie geeft en manieren om tijd voor jezelf in te bouwen. Als ik nu thuiskom na een drukke werkdag, ga ik eerst even rustig zitten met een kopje thee. Ook doe ik elke dag kleine oefeningen tussendoor om meer te bewegen en neem ik pauzes. Ik ben rustiger geworden en overzie dingen meer. Daardoor kan ik mij beter concentreren. En voorheen was ik, bijvoorbeeld op mijn werk, altijd geneigd overal ‘ja’ op te zeggen. Nu denk ik er veel beter over na. En als ik merk dat ik terugval in oude patronen, kan ik makkelijk terugpakken naar de dingen die ik heb geleerd. Het leefstijlprogramma was voor mij echt een eye opener.”