Reinier de Graaf ziekenhuis breidt Moeder en Kindcentrum uit en zorgt voor volgende generatie

25 juli 2022

Het aantal baby’s dat wordt geboren in het Reinier de Graaf ziekenhuis neemt elk jaar toe. In 2021 bevielen ruim 3100 vrouwen op de Verloskunde- en kraamafdeling. Naar verwachting stijgt dit aantal naar zo’n 3700 bevallingen in 2030. Om optimale geboortezorg in de regio Delft te kunnen blijven bieden, heeft Reinier de Graaf zijn Moeder en Kindcentrum uitgebreid. Vandaag werden de gloednieuwe kraamvleugel en extra verloskamers feestelijk geopend. Hiermee staat het oudste ziekenhuis van Nederland met 12 verlossuites en 20 kraamsuites klaar voor de volgende generatie kinderen.

Uitbreiding
De realisatie van de moderne nieuwe kraamvleugel en verloskamers is een mijlpaal voor de Verloskunde- en kraamafdeling. Afdelingshoofd Gerda Vijfhuizen: “Elke dag worden hier gemiddeld 8 tot 9 kinderen geboren, maar we zien dat het steeds drukker wordt. Met de extra capaciteit op onze afdeling kunnen we de stijgende vraag naar geboortezorg in onze regio de aankomende jaren opvangen. Alle verloskamers zijn uitgerust met de modernste faciliteiten om veilige, gastvrije en gezinsgerichte zorg te bieden. In het najaar zijn 2 van de 12 verlossuites ook uitgerust met een speciaal bevalbad. Samen met verloskundigenpraktijken uit onze regio bieden we ouders de beste zorg op maat, zodat zij met een goed gevoel kunnen terugkijken op de geboorte van hun kind.”

Onthulling wandpaneel
Vandaag precies 10 jaar geleden kwam Finn met een keizersnede ter wereld in Reinier de Graaf. Het was aan hem de eer om samen met gynaecoloog Katja de Graaff, die betrokken was bij zijn geboorte, en verpleegkundige Helma van Leeuwen de nieuwe kraamvleugel en verloskamers officieel te openen. Dat deden zij door een wandpaneel te onthullen met 350 geboortefoto’s van mensen die de afgelopen decennia in Reinier zijn geboren. Het paneel kwam tot stand met enthousiaste medewerking van veel mensen uit de regio Delft. Op de oproep van het ziekenhuis om geboortefoto’s te delen werd massaal gereageerd door jong en oud. Het wandpaneel laat zien dat Reinier de Graaf van generatie op generatie klaar staat met de beste geboortezorg voor moeder en kind. Het paneel van 1.80 meter hoog en bijna 3 meter breed krijgt een prominente plek in de nieuwe kraamvleugel en is hier als pdf te bekijken (het is een groot bestand, het kan daarom enige tijd duren voordat deze volledig zichtbaar is).

Film ‘Zorg voor generaties’
Als oudste ziekenhuis van Nederland hebben wij de geboortezorg door de jaren heen steeds verder zien ontwikkelen. Zo lagen pasgeborenen vroeger nog op de kinderkamer van het ziekenhuis en waren zij voor bezoek door het raam te bewonderen. Tegenwoordig is dat ondenkbaar en blijven moeder, kind en partner zoveel mogelijk bij elkaar op onze luxe verlos- en kraamsuites. Als zorgprofessionals bieden we gezinsgerichte zorg en zijn we veel meer te gast in iemands leven. Het is ons doel om kinderen een gezonde start in het leven te geven, zodat aandoeningen op latere leeftijd voorkomen kunnen worden.

We blijven onze zorg verbeteren en vooruitkijken. Maar wat nooit verandert is de impact van de geboorte van je kind. In de film ‘Zorg voor generaties’ vertellen moeder Erna, en haar dochter Tessa over drie generaties geboortezorg in Reinier de Graaf en wat ons ziekenhuis voor hen heeft betekend. Bekijk hier de film ‘Zorg voor generaties’.