Reinier de Graaf sluit tijdelijke verpleegafdeling Voorburg per 1 juni

De tijdelijke verpleegafdeling die het Reinier de Graaf ziekenhuis in december vorig jaar opende op haar locatie in Voorburg, zal per 1 juni 2021 worden gesloten. De reden daarvan is dat patiënten uit het ziekenhuis weer sneller kunnen doorstromen naar een plek in een verpleeg-of verzorgingstehuis.

26 maart 2021

Door de vaccinaties binnen de verpleeghuizen zijn daar weinig tot geen COVID-uitbraken meer, waardoor hun capaciteit weer op het oude niveau is. Het is dus niet meer nodig om patiënten uit het Reinier de Graaf tijdelijk op te vangen op de verpleegafdeling in Voorburg. De afdeling werd in december vorig jaar geopend als noodoplossing om non-COVID-patiënten, meestal kwetsbare ouderen, te verplegen die wachten op thuiszorg of een plek in een verpleeghuis. Als we niet te maken krijgen met een nieuwe coronagolf, zullen er per 1 juni geen patiënten meer worden opgenomen in Voorburg.

Succesvolle pilot
Met de afdeling in Voorburg wilde het Reinier de Graaf ziekenhuis veilige en kwalitatief goede zorg bieden aan de groep oudere patiënten in het ziekenhuis, die niet konden doorstromen door bijvoorbeeld een COVID-uitbraak of personeelstekorten bij verpleeghuizen en thuiszorg. Ook kon hiermee de capaciteit voor patiëntenzorg op de hoofdlocatie in Delft worden vergroot. De pilot bleek succesvol. Er zijn inmiddels 77 patiënten opgenomen geweest in Voorburg, met in totaal 477 ligdagen. Doordat we deze groep patiënten in Voorburg konden opvangen, kwam er in Delft ruimte vrij voor COVID- en non-COVID-patiënten die specialistische ziekenhuiszorg nodig hadden.

Trots

We zijn trots op wat we met elkaar hebben bereikt in Voorburg. Ook de samenwerking met Defensie, waarbij vier militairen ondersteuning boden op de verpleegafdeling, zal niet worden vergeten. Dat bleek ook wel tijdens de bezoeken van ministers Bijleveld en Van Ark, eerder dit jaar. Door in korte tijd zo’n afdeling neer te zetten, hebben we naast onze innovatiekracht ook onze kernwaarden ‘oprechte aandacht, eigen inbreng en grensverleggendheid kunnen tonen.