Deelname aan landelijke conferentie Kansrijke Start

Het ministerie van VWS organiseert op maandag 14 juni samen met Pharos en het College Perinatale Zorg (CPZ) de landelijke conferentie ‘Kansrijke start’.

11 juni 2021

Verschillende zorgorganisaties gaan tussen 14.00 en 15.00 uur met elkaar in gesprek over hoe zij samen de eerste 100 dagen van een kind kunnen versterken. Want ieder kind verdient een goede start van het leven en een kans op een mooie toekomst. Het Reinier de Graaf ziekenhuis is coalitiepartner van ‘Kansrijke Start’ en heeft sinds oktober 2019 een voortrekkersrol in de regio Delft.

Manager zorgeenheid Moeder en Kind Jolanda Versteegen en kinderarts en neonatoloog Laura van der Meer schuiven tijdens deze conferentie aan de talkshowtafel van dagvoorzitter Simone van Trier. Zij vertellen over onze samenwerking met andere zorgorganisaties en het sociale domein zoals verloskundigenpraktijken, de gemeente Delft en jeugdgezondheidszorg.

Kwetsbare situatie

Jolanda Versteegen: “Samen zetten we ons in om de situatie van (aanstaande) ouders en kinderen in een kwetsbare situatie te verbeteren. We hebben de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld bereikt dat zowel ouders, betrokken familieleden en zorgverleners terecht kunnen bij één loket met vragen en zorgen. Dit heet het KASTO, dat staat voor kansrijke start voor ouders. Vanuit dit loket wordt de juiste hulp en ondersteuning geregeld. Simpel en doeltreffend samenwerken, vind ik dat.”

Laura ven der Meer: “Als kinderarts en neonatoloog zie ik in de praktijk dat kinderen uit gezinnen waar psychosociale problemen spelen of armoede is, een slechtere start hebben. De eerste 1000 dagen van een kind zijn echt cruciaal voor een goede gezondheid en ontwikkeling later in het leven. Dat we nu met onze samenwerkingspartners veel breder kijken naar de ondersteuning in de ontwikkeling en gezondheid van een kind, juich ik toe. In de toekomst kunnen we door samenwerking en preventie de kinderen een betere kans geven en chronische ziektes op latere leeftijd voorkomen.”

De bijeenkomst online bijwonen kan door hier te klikken. Meer informatie vind je hier.