Vrijwilliger in de zorg: Vrijwilligers Longziekten

Wilt u het verblijf van patiënten op de afdeling Longziekten verlichten door met hen passende activiteiten te ondernemen? Lees dan verder.

Op de afdeling Longziekten verblijven regelmatig (eenzame) oudere, geriatrische patiënten. Sommige van deze patiënten verblijven tot wel enkele weken op de afdeling. Bezoek van een enthousiaste vrijwilliger die bereid is om een passende activiteit te ondernemen is zeer welkom!

Patiënten op de longafdeling hebben onder andere door verandering van omgeving en ziekte, een verhoogde kans op de ontwikkeling van een delier, een acute tijdelijke verwardheid. Ter bevordering van het herstel, zijn wij op zoek naar vrijwilligers die deze patiënten op hun kamer of op zaal bezoeken. Door middel van aandacht, afleiding en een constante focus op tijd, plaats en persoon kunnen zij helpen om een gezond slaap-waakritme te ontwikkelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van een gesprek, een spelletje of het (samen) eten van een maaltijd. Het is belangrijk te beseffen dat deze patiënten dit niet altijd willen. Sommige patiënten willen liever slapen of een beetje ‘indutten’. Actieve, energieke en doortastende vrijwilligers kunnen hier het verschil maken.

Op afdeling longziekten worden patiënten opgenomen met allerlei longproblemen. Daaronder vallen ziekten als COPD, longontsteking en longkanker. De afdeling bestaat uit 27 bedden verdeeld over 5 vierpersoons zalen en 7 eenpersoons kamers.

Functieomschrijving

 • Het bieden van aandacht en focus op tijd, plaats en persoon ter bevordering van het slaap-waakritme van de patiënt.
 • Het bieden van afleiding op maat aan de patiënten in de vorm van een gesprek, het lezen van een boek of de krant, het kijken van een televisieprogramma of het doen van een spelletje, gezelschap tijdens het eten of samen naar beneden, het restaurant gaan. 

Profiel

 • U hebt een gastvrije houding, een dienstverlenend karakter en goede communicatieve vaardigheden;
 • U heeft aantoonbare ervaring in de omgang met of verzorging van het type patiënt;
 • U beschikt over een gezonde dosis inlevingsvermogen en kunt goed luisteren;
 • U hebt een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, maar kent uw grenzen;
 • U kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken;
 • U bent lichamelijk in staat om de genoemde werkzaamheden uit te voeren;
 • U bent minimaal 1 dagdeel per week beschikbaar voor langere periode en bereid om extra in te vallen bij afwezigheid van uw collega-vrijwilligers.

Taken en werkzaamheden worden verricht op dinsdag- en donderdagmiddag van 13:00 uur tot 16:00 uur. Het rooster wordt vooraf met u afgestemd. Uw eerste aanspreekpunt is de projectleider van afdeling 3F. U valt onder de verantwoordelijkheid van het afdelingshoofd  longziekten 3F .

Arbeidsvoorwaarden

 • Een zinvolle en gewaardeerde dagbesteding in een team van gelijkgestemden;
 • U komt te werken in het beste STZ ziekenhuis in de regio. Bron: AD top 100;
 • Een collectieve aansprakelijkheid- en ongevallenverzekering;
 • Een vergoeding van € 5,00 per dienst (o.a. voor reiskosten).

Meer informatie
Voor meer informatie over dit project kunt u terecht bij het P&O Servicepunt van maandag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 17:00 uur via 015 -260 36 00.